ADG

Vatel al segle XXI

Food&Mambo treballen la gastronomia

com a eina per a transmetre imatge de marca

Castell de Chantilly, 21 d'abril del 1671. Lluís XIV i els seus 300 cortesans estan a punt d'arribar per a sopar. A les cuines es donen els últims retocs. Enormes safates de menges, decorades amb delirants construccions efímeres, recorreran les llargues taules, com a passos de Setmana Santa. Es serviran entre focs artificials, seguint un fil argumental creat especialment en honor als convidats. Serà un espectacle total. Un dels primers shows integrals de la història de la cuina. El moment àlgid de l'art de servir i complimentar. La cimera professional del mestre de cerimònies del castell, el grandiós i sempre atabalat François Vatel.

Quina escena! La pel·lícula Vatel, de Roland Joffé (2000), retrata sucosament l'atmosfera exagerada i delirant d'aquells banquets mítics. Un ambient ple de color que ens va venir una i altra vegada al cap mentre gaudíem de l’ADGTalk a càrrec de Food & Mambo, el 26 d'abril a La Robadora. I és que el que aquest col·lectiu fa amb el seu càtering és exactament el mateix: explicar històries, aconseguir impactes, transmetre valors i, en suma, fer servir el menjar com a vehicle de comunicació.

Qui paga avui el festí? L'aristocràcia que encarregava aquells impressionants tiberis s'ha transfigurat en marques comercials, esdeveniments i patrocinis. Però la idea es basa en premisses semblants: l'experiència gastronòmica –com més multisensorial, millor– és un instrument d'imatge i poder. Amb els fastos de fa tres segles la noblesa 'epatava' als seus congèneres, atreia voluntats, fascinava la gent del poble i es posicionava a la cort. Avui les marques, àvides de nous canals, comencen a utilitzar la comunicació gastronòmica per revestir-se dels valors de la sorpresa, la transgressió i la possibilitat de deixar empremta.

Ou gegant recobert de mantega de foie per a un event a l'Hospital de Sant Pau

L’ADGTalk va ser un recorregut ple de sensacions i plaers. La gent de Food & Mambo va començar oferint pilotes de formatge banyades en hidrogen líquid i acabà servint esferificacions mentre presentava algunes de les seves iniciatives més impactants, amb les que busquen despertar emocions diferents. Usant tècniques innovadores, exhibicions coloristes, ingredients inesperats i molta imaginació, aconsegueixen fixar imatges i missatges potents. En el seu treball s'endevinen hores i hores d'estudi i assaig per resoldre una recerca fonamental: aconseguir un concepte clar, senzill i memorable.

La gran diferència és que, en comparació amb els cuiners d'abans, que no deixaven de ser serfs d'alta qualificació, els agents d'aquesta comunicació s'ho passen bé. Food & Mambo es diverteixen tant com el públic destinatari dels seus projectes. Millor per a ells, no volem que acabin com Vatel, qui el 23 d'abril del 1671, després de dos dies de festejos, 12 nits sense dormir i la insuportable espera del peix fresc que no arribava mai, es va llançar turmentat sobre la seva espasa.

ADGTalk amb Food & Mambo a la Robadora (26/4/2017)

Related news