Ideas

A qui devem 

la natura

Fa més de 200 anys, Humboldt va inaugurar la manera que tenim d'entendre el món natural

Així veia Humboldt la natura: com un concepte global i interrelacionat, que va batejar com a Naturgemälde

La figura d'Alexander von Humboldt és gegantina. És gairebé obligatori meravellar-se amb les aportacions seminals d'aquest científic alemany que va fer de tot: naturalista, explorador, geòleg, astrònom, dibuixant. Vitalista, apassionat i longeu (va néixer el 1769 i va morir el 1859), Humboldt sembla que no ha caigut massa bé als historiadors de la ciència, que durant molt de temps l'han marginat. Quina paradoxa més injusta. Per sort està en vies de reparació, gràcies en bona part a un llibre meravellós, La invenció de la natura, escrit per Andrea Wulf, investigadora i professora del Royal College of Arts de Londres.

Definir pie de foto

La invenció de la natura és un volum magistral que es llegeix com una trepidant novel·la d'aventures. L'autora s'ha submergit en arxius i biblioteques de mig món, ha reviscut literalment moltes de les aventures d'Humboldt per latituds remotes. El naturalista va ser de tot menys un pensador de butaca i les seves peripècies i anàlisis científiques es van entrellaçar constantment. El llibre és un hipnotitzant mirall d'aquesta forma de descobrir i treballar, d'aquest còctel típicament humboldtià, barreja de rigor i experimentació, però també de vida i emoció. Les seves 498 pàgines il·luminen una revelació fonamental: per què la influència d'aquest fascinant mestre arriba fins a la forma en què avui veiem el món.

Definir pie de foto

Aquestes són algunes de les aportacions d'Humboldt. No hi ha ni una sola que no ens interpel·li en l'actualitat:
 

· Va inventar les isotermes i les isòbares, aquelles línies que uneixen els punts d'igual temperatura o pressió en els mapes del temps.
· Va descobrir l'equador magnètic de la Terra.
· Va percebre la profunda semblança que mostra la vegetació en tots els llocs del planeta quan les condicions ambientals són similars.
· Va aplicar el mètode newtonià del pensament en dos temps, anàlisi i síntesi, al món biològic.
· Va instituir el quadern de dibuix com el millor i en ocasions únic company de viatge dels exploradors científics.
· I, per sobre de tot, va plantejar la natura i la ciència com un tot: una xarxa de relacions que regeix el comportament de cada part i que comprèn els espais i els temps. En això, va ser un precursor i un visionari de la hipòtesi de Gaia formulada per James Lovelock en el segle XX: considerar la Terra com una mena d'organisme viu.

Related news